lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Crowdsourcade gatubilder med LTH-utvecklad bildteknik

2014-05-23

LTH-profilerna Yubin Kuang och Jan Erik Solem driver företaget Mapillary som hjälper användare att själva skapa gatubilder med hjälp av en mobiltelefonapp. Nyligen listades företaget av tidningen Ny Teknik som ett av Sveriges 33 hetaste unga teknikbolag.

Tack vare bildanalysforskning från LTH kan användare nu själva producera gatubilder i samma stil som Google Street View. Tekniken har blivit bolag med namnet Mapillary, och utvecklas av fyra Skåneentreprenörer med LTH-lektorn Jan Erik Solem i spetsen. Han sålde sitt förra bolag, Polar Rose, till Apple för omkring 200 miljoner kronor – men satsar nu på crowdsourcade gatubilder som fungerar på minsta lilla skogsstig.

Satellitbilder i all ära, men hur ser det egentligen ut på marken på ett visst ställe? Med hjälp av tjänster som Google Street View och Bing StreetSide kan webbsurfare ta virtuella promenader såväl i grannbyn som på andra sidan jordklotet. Globalt sett är Google störst, men i Sverige har bland annat både Eniro och Hitta.se tjänster för att se gatuvyer. Så varför ytterligare en tjänst som visar gatubilder?

– Mapillary är oberoende av kartplattform och fungerar ända ut på de minsta vägarna. Andra tjänster för gatubilder täcker oftast bara större vägar där det går att köra med bil. Bakgrunden till Mapillary är en idé som jag haft i många år, och nu är tiden mogen både när det gäller teknik och infrastruktur, säger Jan Erik Solem.

Bilderna samlas in med hjälp av Mapillarys app som användarna behöver ha installerat på sina mobiltelefoner. Appen använder såväl GPS som accelerometer och andra sensorer i mobilen, och laddar upp bilderna till Mapillarys servrar. Där bearbetas de med bildanalys – bland annat suddas ansikten och registreringsskyltar på fordon automatiskt ut. Innehållet i bilden matchas sedan mot alla andra bilder som tagits inom en radie på cirka 100 meter. Det görs för att kunna koppla ihop bilder och navigera mellan olika vyer.

Hittills har ett par hundra användare fotograferat ett par hundratusen bilder på vägsträckor om totalt cirka 2500 km. Men Jan Erik och hans team har inte haft speciellt svårt att övertala någon att ställa upp.

– Tvärtom så ser många nyttan av att ha bilder till kartorna över sina egna kvarter, den egna joggingrundan och så vidare. Tack vare mobiltelefoner behöver man inte skicka någon bil eller annan utrustning för att ta gatubilder. Allt finns alltså redan på plats, i fickan på den som är motiverad nog att ta bilderna, säger han.

Mapillary är långt ifrån Jan Erik Solems första startupföretag. Det var han som grundade Polar Rose – företaget som analyserar ansikten och som 2010 såldes till Apple. Förra året flyttade han tillbaka till Skåne från Silicon Valley och sade upp sig från jobbet på Apple.

Numera är han tillbaka på LTH som deltidslektor med fokus på storskaliga problem inom rekonstruktion och till viss del positionering samt navigering. Resten av tiden lägger han främst på Mapillary, som drivs tillsammans med doktoranden Yubin Kuang, programmeringsexperten Johan Gyllenspetz och databasgurun Peter Neubauer.

I dagsläget har Mapillary fokus på fortsatt utveckling av tjänsten. De framtida kunderna är tjänster som använder gatubilder på andra ställen än de som branschjättar likt Google, Bing och Eniro täcker. Tanken är att tjäna pengar genom att licensera användningen av insamlad data.

Anders Frick

 

Fakta:

Jan Erik Solem är lektor på LTH och fokuserar på storskaliga problem inom rekonstruktion och till viss del positionering samt navigering. Han har även investerat och engagerat sig i några andra startupföretag, bland dem Lundabolaget Modcam, som bland annat ska utveckla nya kameratjänster.

Yubin Kuang är doktorand med särskilt intresse för optimering och maskinlärande med fokus på datorseende och geometriska problem. Han har en ingenjörsexamen från Nanjing University i Kina.


Lärarlyftet är en akademisk fortbildning som ger lärare på grundskola, gymnasium och vuxenutbildningen möjlighet att få behörighet inom fler ämnen än vad de idag har. Satsningen administreras av Skolverket och på Malmö högskola...[läs mer]


Varje år genomför LTH ett evenemang för att få fler tjejer att känna sig välkomna att studera tekniska utbildningar. Av de 120 gymnasieelever som kommer för att få en känsla av livet på högskolan brukar en femtedel senare komma...[läs mer]


Svenska och amerikanska forskare har upptäckt ett helt nytt sätt att styra radiovågorna till och från våra telefoner och andra uppkopplade apparater som drastiskt kan öka kommunikationskapaciteten. Genom att förse basstationerna,...[läs mer]


Den 11 maj var det exakt 20 år sedan LTH fick sitt kårhus. Invigningen var den gången ett stort spektakel som samlade tusentals på amfiteatern utanför kårhuset.  Dit anlände Kurt Olsson (skådespelaren Lasse Brandeby),...[läs mer]


Vi uppmanas tänka utanför boxen. Men det kan ta tid innan omvärlden är mogen för att ta emot de nytänkande idéerna. Det vet Hilding Elmqvist, LTH-alumn och fader till ett programmeringsspråk som idag används av många...[läs mer]


För drygt ett år sedan tog Fredrik Palmqvist över som LTH:s kanslichef efter veteranen PG Nilsson. Vad har han hunnit med sedan starten – och vilka planer ligger i pipeline? LTH-nytt ställde Fredrik mot väggen. När Fredrik...[läs mer]


Annika Mårtensson, prorektor vid LTH, och Per Warfvinge, vice rektor, angående de kvalitetsförbättringar och besparingar som LTH nu genomför. Bland annat har 65 kurser periodiserats eller tagits bort från grundutbildningen och...[läs mer]


Identifiera robotens svaga punkter och låt den sedan själv sköta mätning av eventuella skavanker som den sedan justerar bort – idén fick Klas Nilsson, docent i datavetenskap vid LTH, under sitt arbete med EU-projektet Comet där...[läs mer]


Visar post 1 till 8 av totalt 20.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-20 Nästa > Sista >>