lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Nanoteknik ger snabbare 5G-telefoni

2016-03-02

Lars-Erik Wernersson, koordinator för INSIGHT

Image of III-V transistors integrated on Si providing one of the base technologies for INSIGHT.

Bättre upplösning på radarbilder och snabbare dataöverföringshastigheter inom 5G-telefoni. Det är några av resultaten som ett nytt forskningsprojekt ska åstadkomma. Projektet går under namnet INSIGHT, är finansierat av EU:s Horizon 2020 och koordineras av Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik vid Lunds Tekniska Högskola.

När alla prylar i framtiden blir uppkopplade genom sakernas internet, Internet of Things, är ett av de främsta sätten att öka upplösning och hastighet genom att använda högre frekvenser. Nackdelen är dock också att energiförbrukningen ökar. INSIGHT står för Integration of III-V Nanowire Semiconductors for Next Generation High Performance CMOS SOC Technologies och handlar om att integrera så kallat III-V-halvledarmaterial på en kiselplattform – något som ska ge såväl lägre elförbrukning som minskad materialanvändning när elektroniken senare används i faktiska produkter.

– Vi tittar speciellt på analoga tillämpningar som använder höga frekvenser för där tror vi att det kommer att ha särskilt stor inverkan. Materialintegrationen ger möjlighet att sänka tillverkningskostnaden inom högpresterande radarbaserade system men även 5G, säger Lars-Erik Wernersson.

Det finns redan idag III-V-teknik med hög prestanda medan kiselkomponenter används för massproduktion. INSIGHT ska kombinera fördelarna från teknologierna. Teknologin är lovande och senast i december presenterade gruppen från Lund nyckelresultat vid den ansedda konferensen IEDM (International Electron Devices Meeting) i USA.

Projektet är treårigt och har finansierats med 4,3 miljoner Euro från EU. Bakom projektet står Lunds universitet, University of Glasgow (UK), Tyndall National Institute (Irland), IBM (Schweiz), Fraunhofer IAF (Tyskland), LETI (France). 

Läs mer på projektets webbsidor

Se filmintroduktionen av Lars-Erik Wernersson

Projektets pressrelease

Anders Frick


Istället för bredbar choklad kan framtidens konsumenter komma att breda en bönbaserad pasta på sina smörgåsar. Detta tack vare några studenter i livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, som nyligen tagit fram en bönpasta med...[läs mer]


Med hjälp av smarta algoritmer och en ny mobilapp har startupbolaget Katam tagit fram en digital lösning på hur man mäter volymen skog. Nyligen fick bolaget en halv miljon kronor från Vinnova inom ramen för utlysningen...[läs mer]


Idag invigdes ett utegym på LTH, i parken mellan Kårhuset och IKDC. Syftet med gymmet är att skapa en ny samlingspunkt för studenterna i området. [läs mer]


Med hjälp av tredimensionella bilder kan läkare skapa sig en visuell bild av hur cancer breder ut sig i kroppen. Men vilken information i bilden är läkarna egentligen intresserade av och hur ska den informationen presenteras på...[läs mer]


E-handel med matvaror skulle kunna förändra våra resvanor och minska koldioxidutsläppen. Men vinsten kan ätas upp på andra håll. Nu ska forskare på LTH ta ett större grepp kring hur matinköp på nätet påverkar våra resvanor, och...[läs mer]


Nu kraftsamlar Lunds universitet och LTH för att realisera ProNano – en pilotproduktionsanläggning för nanoteknikprototyper. Universitetet har tillsammans med Region Skåne och RISE, statens ägarbolag för...[läs mer]


LTH:s avknoppningsbolag Acconeer gick igår vidare från regionfinalen i 33-listan, en lista över lovande startupbolag, i regi av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.[läs mer]


”Att dela verktyg för mjukvaruutveckling möjliggör öppen innovation och snabbare uppgraderingar samtidigt som det frigör resurser – men kräver investeringar i den öppna communityn”. Ja, så lyder hela artikeln som LTH:s Per...[läs mer]


Visar post 1 till 8 av totalt 35.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-24 25-32 33-35 Nästa > Sista >>

LTH-nytt nr 2 - 2015

Redaktör: Anders Frick

Arkiv

Om tidningen