LTHs jubileumsfest den 30 september kl 19

Tal av rektor Anders Axelsson på LTHs jubileumsfest den 30 september:

Välkomna hit alla LTH-are och grattis till de femtio åren!

Någon sade till mig: Det var väldigt vad ni firar ert jubileum! Varför det? På denna fråga har jag flera svar.


Varför skall man fira?

 • Ta vara på ögonblicken
  Man skall ta vara på de viktiga ögonblicken i livet. Jag brukar ibland säga att man kan bedöma en arbetsplats på hur man sköter kaffet. Jag skulle vilja utsträcka detta till att gälla även hur man firar stora händelser som t.ex. jubileer.
 • Synlighet
  Vi har firat LTH:s femtio år under hela året på olika sätt. Det är en del i vårt arbete med att öka vår synlighet. De senaste medieanalyserna visar att vi lyckats mycket bra. En ökad synlighet är en bra draghjälp för verksamheten. Jag kan inte låta bli att nämna utseendet av fem hedersdoktorer i maj – en för varje tiotal. Dessa skulle representera fem olika viktiga sidor av LTH. En av dessa blev Lena Ek, som inspirerat och stött LTH:s arbete för en miljöanpassad kemiteknik och bioteknik. Hennes arbete med dessa frågor på Europanivå ligger också i linje med LTH:s strävanden. När Lena nu blev miljöminister fick vi alltså en LTH-are i regeringen. Det är vi mycket stolta över!
 • Identitet
  Att fira framgångar är en god hjälp för att stärka identiteten. Jag brukar säga att vi har dubbla identiteter – att vi är Lunds universitet och LTH på samma gång. Men det är lika lite problem som att jag är smålänning och svensk på samma gång och väljer den identitet som passar för tillfället. Ikväll är jag bara LTH-are.

Hur firar vi?


När vi firar jubileum är det inte bara vi själva som är viktiga utan också alla de som studerat här (nästan 25000 har examinerats på LTH), de som har arbetat här och de som vi har arbetat med och de som vi just nu arbetar tillsammans med.

 • Våra emeriti och pensionärer bjöd vi spex och efterfest för några veckor sedan. En av våra emeriti-professorer tackade för en mycket revlig kväll och bokade in sig direkt för 100-årsjubileet.
 • I förra veckan hade vi våra alumner på fest. Alumnifesten som gick av stapeln ii Viktoriahallen för1600 gäster. Sanslöst, kul och lyckat. Emailen har strömmat in efteråt med lovord. Samtidigt skapar det ett avstamp för vår framtida alumniverksamhet.
 • Vi kommer att ha en fest för LTH:s vänner 17 november då bl.a. region, företag, kommun och andra högskolor är inbjudna för att fira oss. Vi har sett att vi får en födelsedagspresent i form av en jubileumsprofessur från våra vänföretag:
 • Men den viktigaste festen har vi ikväll. Vi som samlas här är LTH. Vi är lärare, vi är forskare, vi är administratörer och vi är teknologer. Det är vi tillsammans som gör det. Det är vi som gör LTH till den främsta tekniska högskolan i Sverige.
  Vi skulle ju kunna ha varit nästan 10000 om vi räknar samman anställda och teknologer men det räcker gott med 700.


Strategi för framtiden
Vi håller på med att sammanställa vår strategiska plan. Det passar ju synnerligen väl att vi börjar nästa femtioårsperiod med en uppdaterad strategisk plan!
Vi har haft mängder med möten på institutioner, i nämnder, i arbetsgrupper, i husmöten, etc.  Det finns fortfarande möjlighet att ge synpunkter på hemsidan. Det är viktigt att vi är överens om vår strategi. Det känns bra just nu eftersom vi verkar ha en samsyn i väldigt mycket.

LTH:s historia
Ibland brukar man säga att man lever sin historia. På IKEA känner alla till möbelhandlarens historia. Nu kan vi också börja citera vår historia för den är dokumenterad i vår 50-årsbok. Ett stort tack till Skotte Mårtensson och Mats Nygren som gjort ett jättejobb.

LTH är som en vingård
Många av oss är trägna vingårdsarbetare som understundom får fram riktigt bra årgångsviner.  Jag tror på vingårdar som kan åstadkomma flera olika vintyper. Risken för den storskaliga produktionen är att det blir missväxt. Då blir utfallet dåligt. Jag tror att vi har en bra balans i vår vingård. Och våra viner är väl balanserade. Dessutom är det förbaskat trevligt att vistas i denna vingård.

Egentligen fyller vi inte år förrän på söndag, den 2:e oktober men det går bra att fira idag också. Jag skulle vilja avsluta med att utbringa ett trefaldigt leve för LTH.

Anders Axelsson
Rektor LTH

Sidansvarig: webbredaktion@kansli.lth.se | 2015-11-06