lu.se

Havsportalen

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Vandringsalbatrosser och Havssköldpaddor

Satellitspårning av flyttande djur

Albatrosser och havsköldpaddor såväl som flera andra marina djur är välkända för sina långa flyttningar till havs. De är beroende av land för sin reproduktion medan de under den övriga tiden på året rör sig över stora områden av öppet hav. Vi följer deras flyttningsrörelser med hjälpa av satellitsändare.

Vi har visat att de vandringsalbatrosser som häckar på Subantarktiska öar i Södra Oceanen runt Antarktis flyttar sträckor motsvarande i medeltal 4.6 varv runt jorden under sitt första levnadsår. Genom att följa albatrossernas flyttningsrörelser försöker vi ta reda på hur de rör sig i förhållande till vindar, havsströmmar och andra oceanografiska parametrar. Vi är intresserade av att ta reda på vilken information som är viktig för dem under deras flyttningar och hur deras navigationssystem utvecklas.  

I likhet med många havsfåglar är havssköldpaddor starkt knutna till ett marint liv, medan de för sin reproduktion söker sig till isolerade oceaniska öar eller kontinentala kustområden. En av de mest spektakulära navigationsbedrifterna inom djurvärlden rör sig om flyttningen av soppsköldpaddor till ön Ascension i Södra Atlanten. De flyttar mellan Brasiliens kust, där de äter upp sig, och ön Ascension 220 mil ut i havet, där de lägger sina ägg i den soluppvärmda sanden.

Genom att använda oss av satellitsändare samt fältexperiment har vi försökt ta reda på hur dessa djur lokaliserar den isolerade ön. Våra experiment antyder att de för den korta återstående resan tillbaka till ön simmar mot vinden, och att de därmed använder någon typ av information, kemisk signal eller fysisk parameter, som är kopplad till vindriktningen och som havssköldpaddorna kan registrera då de befinner sig på läsidan av  ön.                    

Kontakta

Kontakt
Susanne Åkesson, susanne.akesson@zooekol.lu.se
Leif Nilsson, leif.nilsson@zooekol.lu.se

Finansiärer
Vetenskapsrådet
Crafoordska stiftelsen
Carl Tryggers Stiftelse

Projektwebb
Migration Ecology 

Relaterat
Zooekologi