lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Carin Andersson

Hjälper verkstadsindustrin att välja

Den svenska tillverkningsindustrin ligger i världstoppen när det gäller teknik och systemkunnande. Företag i flyttankar bör därför tänka sig noga för innan de förlägger produktionen till låglöneländer. Det menar Carin Andersson, forskare i industriell produktion vid Lunds Tekniska Högskola.

– Flera företagsledningar har i efterhand insett att de stirrat sig blinda på lönekostnaderna. Det är ju så otroligt mycket mer som spelar roll för lönsamheten, säger hon.

Men visst kan det vara svårt att få fram ett bra beslutsunderlag, det medger hon. Ett problem är att ekonomerna, som ofta håller i den här biten, inriktar sig på klassisk kalkylering och budgetering men saknar kunskapen att göra industriella och tekniska överväganden.

De senare kan handla om allt från att reda på den verkliga kostnaden för att kassera produkter till att två nästan identiska material kan bete sig väldigt annorlunda i samma tillverkningsprocess. Att räkna på sådant här gör Carin Andersson gärna.

Exempelvis har hon bistått ett svenskt verkstadsföretag med att undersöka kostnadseffekterna av att producera delkomponenter utomlands istället. Carin Anderssons analyser visade på möjligheterna att sänka kostnader och behålla tillverkningen i Sverige. Sedan dess har företaget ändrat delar av tillverkningsprocessen och sänkt sina tillverkningskostnader.

Om helikopterperspektivet på en tillverkningsprocess är Carin Andersson ena inriktning är det mer jordnära verktygsperspektivet det andra. Hon kan det mesta om svarvning, fräsning och borrning och annan så kallad skärande bearbetning. Och då inte på skolans metallslöjdsnivå:

– Att skära bort en bit metall från ett arbetsstycke görs inte i ett steg, utan ofta i tio, säger hon.

Bland annat har hon utvecklat en utrustning som kan mäta krafter direkt på ett roterande fräsverktyg som tillverkar kugghjul.

– Då vet man hur varje tand på verktyget ”mår” och jobbar. Det är viktigt för att kunna utveckla ännu bättre verktyg.

Text och bild: KRISTINA LINDGÄRDE

Snabbfakta

Namn: Carin Andersson

Ålder: 48

Familj: Man och två söner, Arvid, 15 år och Axel  11 år.

Bor : ”För nära LTH” (skratt).

Fritidsintressen: ” Idrottar gärna. Efter en dag i kontorsstolen spelar jag gärna innebandy. Familjen reser gärna och åker skidor. Och så älskar jag min trädgård!”

Om att vara civilingenjör och forskare: ”Jag har alltid byggt och pysslat mycket ända sedan jag var liten. Därför passar det mig väldigt bra att syssla med det jag gör nu. Det är ett väldigt skapande yrke”.

Fakta

Industriell produktion är ett av nio strategiska forskningsområden inom Lunds universitet som beviljats långsiktiga fakultetsmedel av regeringen under perioden 2010-2015. I satsningen Sustainable Production Initiative, som drivs tillsammans med Chalmers, arbetar ca 100 forskare med att förbättra tillverkningsprocesser och utveckla tillverknings- och testmetoder för exempelvis nya material.