Skånska åttondeklassare tekniktävlade

Idag tog skånska åttondeklassare plats på LTH för årets regionfinal i tävlingen Teknikåttan. Det blev en jämn final där Tunaskolan från Lund till slut stod som vinnare.

Sara Hängsel – Publicerad den 11 april 2019

Två elever från Barsebäcks Montessoriskola i Kävlinge under finalens praktiska tävlingsinslag. Foto: Sara Hängsel

Teknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap som vänder sig till åttondeklassare. Det är ett samarbete mellan elva svenska lärosäten, och där man på nya sätt vill väcka ungdomarnas intresse för ämnena.

Tunaskolan ska nu representera Skåne i tävlingens riksfinal senare i vår. De behöver inte bege sig långt – i år arrangeras den nämligen av LTH. Med värdskapet kommer förutom ansvar för tävlingen även ett privilegium: LTH får lov att skicka två skånska lag till riksfinalen.

Med andra ord kvalificerade sig även andrapristagaren Barsebäcks Montessoriskola från Kävlinge till att tävla i riksfinalen.

På delad tredjeplats kom Nosabyskolan från Kristianstad och Kunskapsskolan från Ystad. Ystadeleverna tog hem hederspriset för bästa design av den klassuppgift som de tävlande enligt många regler och riktlinjer konstruerat innan tävlingen.