Skip to main content

Möt en hedersdoktor!

– Published 20 May 2016

För nästa exakt ett år sedan ställde jag frågan ”Var var ni?” i min blogg. Det var efter förra årets hedersdoktorföreläsningar som var väldigt intressanta men tyvärr inte så välbesökta som jag hoppats på. Det fick mig att reflektera över var vi träffas och hur vi skapar relevanta mötesplatser för det akademiska samtalet.

Hedersdoktorsföreläsningarna den 26 maj är just en sådan mötesplats där vi borde träffas och därför vill jag i år slå ett slag för dessa föreläsningar för att inspireras, få nya idéer och träffa kollegor över institutionsgränserna. Ta chansen att lyssna på LTH:s hedersdoktorer för 2016 – Takehiko Kitamori, Keith Trigwell och Heike Riel – när de berättar om sin forskning torsdagen den 26:e maj. 

Jag är övertygad om att det är viktigt att vi inom akademin träffas mer, också i lite oväntade konstellationer, men hur fixar vi det?

Dessa oplanerade möten handlar om att få nya infallsvinklar och idéer. Det märkliga är att vi inom universitetet numera pratar allt mer om tvärvetenskaplighet och om att arbeta gränsöverskridande samtidigt som vi isolerar oss mer och mer och träffas mindre och mindre. Vi säger ofta att vi inte har tid, men jag är säker på att det till stor del är en fråga om prioriteringar. Ofta prioriterar vi, naturligt nog, det i varje fall till synes akuta framför det kanske långsiktigt viktiga. Hur ofta tänker vi inte efter att ha gått på det där stimulerande men ”onödiga” seminariet med en intressant titel; ”det här borde jag göra oftare”? Vi är många som är dåliga på att gå på seminarier som inte ligger inom våra egna områden, och detta leder till att nya idéer inte föds så ofta som de skulle kunna. När vi väljer att gå på föreläsningar inom område där vi redan är kunniga blir vår kunskap kanske bekräftad, men vi blir kanske inte utmanade? Det försämrar i så fall forskningsklimatet.

Kreativa miljöer handlar om mötesplatser – och att skapa dessa mötesplatser kan vi göra både genom att, var och en, ändra vårt mindset och genom att tillsammans planera för viktiga möten.

Jag har personligen engagerat mig i att göra LTH till ett hållbart campus, och ett viktigt skäl är att detta handlar om att skapa ett levande campus där vi möts i högre grad.

Under nästa år vill jag hålla konserter på LTH:s campus – också allmänheten ska få njuta av vår fina park. Det kan skapa intressanta möten! Tänk när inspelningen ”Live at LTH” dyker upp …

Men först hoppas jag att vi ses under hedersdoktorsföreläsningarna den 26 maj. Jag är där!

Viktor Öwall
Rektor