Skip to main content

"Mattekurserna gav mig självförtroende att våga göra fel och testa nya vägar"

LTH-ALUMNEN | Hästar och teknik. Det är en perfekt kombination för Aminda Ingulfson som är forskningsassistent vid SLU, elitryttare i fälttävlan och civilingenjör i teknisk matematik vid LTH.

Stefan Danielsson – Published 1 August 2019

Aminda Ingulfson på hästen Rozie. Foto: Carl-Göran Nyrell

Klappret från hovar avslöjar att vi har kommit rätt. Aminda Ingulfson tar sin morgonritt när hon svarar i mobilen.

– Jag har drömjobbet. Bättre kan det inte bli, säger hon, och man kan höra en vind svepa över gräsvidderna i Flyinge där hon bor och har sitt stall.

Men när Aminda Ingulfson tagit sin LTH-­examen i teknisk matematik i juni 2013 tvekade hon över sitt yrkesval. Det kändes fel att jobba på ett kontor från nio till fem. Hon gick istället Flyinges tvååriga beridarutbildning och startade eget företag inom hästsport.

På beridarprogrammet lärde hon känna en lärare, Astrid Borg, med kontakter inom SLU. När Aminda Ingulfson var igång med sitt företag ringde hennes nuvarande chef på SLU, Lars Roepstorff. 

– Lars var intresserad av mina kunskaper om både hästar och teknik. När forskarna ska granska en hästs bakbensteknik vet jag direkt vad som avses. Jag kan ju termerna och tekniken.

Efter en stund upphör klappret. Hästen har släppts ut i sin hage. Efter lunch övergår ryttaren till sitt distansarbete på SLU. 

Där utvecklar hon mjukvara till så kallad sports performance. Hästar undersöks med en liknande teknik som används på mänskliga atleter.

– Vi tittar på friska hästar och prestation. Hur de ska röra sig för att må bra och prestera optimalt.

Aminda Ingulfson arbetar i MatLab, som hon lärde under utbildningen till ingenjör. Hon tar fram ny mjukvara till programmet och gör det möjligt att analysera hur en häst tar ett hinder.

Rörelserna mäts av sensorer och översätts till siffror, som blir till kurvor över hästens rörelsemönster. Tack vare tekniken kan forskarna frysa ett visst ögonblick för att granska om allt går rätt, till exempel under en hinderpassage.

Aminda Ingulfson arbetar för en satsning på friskare och sundare hästar, i stallet och när man rider. 

Nu finns det mycket teknik som hon anser bör användas, till exempel övervakningskameror i stallet som kan användas för att hålla koll på om hästen är sjuk och beter sig onormalt. Om hästen börjar vandra eller ligga mycket går ett larm.

– Teknisk matte, bara begreppet ger folk ångest. Och det var verkligen inte lätt, insåg jag efter ett tag. Men på LTH lärde jag mig att analysera olika vägar till problemlösningar. De extremt svåra mattekurserna gav mig självförtroende att våga göra fel och testa nya vägar till lösningar. Det har jag nytta av idag, säger Aminda Ingulfson. 

FAKTA | Aminda Ingulfson

  • Aktuellt: Arbetar i sitt eget företag och är deltidsanställd på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Rider fälttävlanshästar och undervisar i fälttävlan – terräng, dressyr och hoppning. Utbildad tränare i dessa tre grenar. Undervisar även på Flyinge hippologigymnasium. Satsar i år på nordiska mästerskapen och SM samt debut i fyrstjärnig fälttävlan. 
  • Familj: Hunden Pia.
  • Favoritplats: ”I sadeln. Där är jag i nuet och kan släppa vardagsstressen och bara fokusera på hästen och det vi ska göra.”