Hoppa till huvudinnehåll

LTH-beslut om större etablering i Science Village

Nu är det klart: LTH förlägger delar av sin verksamhet till Science Village på Brunnshög i Lund. Det beslutades LTH:s styrelse under fredagens möte. Men det tar flera år innan man är på plats.

Kristina Lindgärde – Publicerad den 28 October 2020

Teckning: science village
Visionsbild av Science Village. Bild: Cobe

I nordöstra Lund växer en helt ny stadsdel fram. Enligt uppskattningar kommer uppemot 40 000 människor bo och leva där. Navet i stadsdelen blir Science Village med forskningsanläggningarna ESS och Max IV och andra verksamheter inom forskning och innovation. Däribland forskare och studenter från Lunds Tekniska Högskola, det beslutade fakultetens styrelse nyligen.

– Det här är en jättemöjlighet att utvecklas som vi inte får missa. Vi kan börja från scratch och då blir det lättare att tänka och skapa nytt. Målet är att skapa en attraktiv och utvecklande miljö för studenter och forskare, säger LTH:s rektor Viktor Öwall.

Även olika typer av omgrupperingar kan bli aktuella med följd att forskargrupper får nya grannar – till gagn för nya tvärvetenskapliga samarbeten och projekt, är tanken.

Sedan tidigare är det klart att ett nytt labb inom nanoteknik ska byggas på Science Village, NanoLab Science Village. I och med dagens beslut kommer också den LTH-verksamhet som huserar på fysiska institutionen få förutsättningar för att utveckla sig i området. Fysiska institutionens nuvarande  lokaler längs med Sölvegatan har på flera sätt bedömts som undermåliga, så något hade behövts göras i vilket fall som helst. 

– För kemiska institutionen pågår diskussioner och det mest troliga är att avdelningarna för Kemisk fysik och Centrum för analys och syntes berörs. På längre sikt kan en nyetablering av hela kemiska institutionen och till och med hela Kemicentrum bli aktuell, säger Viktor Öwall.

Därutöver är det nanoelektronik på institutionen för Elektro- och informationsteknik och gruppen för tomografi vid institutionen för Byggvetenskaper som flyttar med.

Lunds universitets styrelse har sedan tidigare beslutat att undervisning ska ges både på grund- och avancerad nivå i Science Village, ett beslut som LTH:s ledning ställer sig bakom.

Morgondagens LTH-studenter i Lund – dagens blir inte berörda – kommer alltså att ha undervisning på både dagens campus och det nya campuset cirka tre kilometer åt nordost.

– Jag hoppas att studenterna får åka gratis med den nya spårvagnen, som tar sju minuter från LTH:s Kårhus. Detta är något LTH kommer att verka för. Annars tar det en dryg kvart med cykel, så det är verkligen inte långt. Oavsett ska det för studenterna inte innebära någon extra kostnad.

Visionen, såsom LTH har formulerat den, är att ”utveckla Nordens mest attraktiva campus och studentliv med de mest eftertraktade arkitekt-, design-, ingenjörs- och teknikutbildningarna”.

– Det gäller även vårt nuvarande campus på Pålsjö. Vi vill ta ett helhetsgrepp om lärandemiljön så vi får levande miljöer. Vissa lokaler och utemiljöer behöver på många ställen en rejäl ansiktslyftning, säger Viktor Öwall.

Om åtta till tio år beräknas det första flyttlasset till det nya campuset ha gått. Även därefter kommer nya verksamheter att initieras och vem som till slut kommer att finnas på Science Village går inte att säga idag.