Linda Liukas om att odla ett teknikintresse

Tisdagen den 29 oktober 2019 besöker Linda Liukas Vattenhallen Science Center Lärarfortbildningsdag för att inspirera lärare, föräldrar och studenter att se datorer inte enbart som mekaniska, tråkiga och komplicerade, utan som färgstarka, uttrycksfulla maskiner gjorda för att fixas och trixas med.

– Publicerad den 3 October 2019

Linda Liukas, författare och programmerare, besöker Lärarfortbildningsdagen den 29 oktober 2019.

Varför är så få kvinnor ingenjörer och varför säger så många flickor att de tycker teknik är ointressant? Har de tillräcklig kunskap om vad en ingenjör gör på jobbet? Påverkar gamla stereotyper fortfarande synen på vad flickor och pojkar ska vara intresserade av och styr bort flickor från teknik?

Programmeraren och författaren Linda Liukas skapar en inkluderande introduktion till den digitala världens tänkande och begrepp. Hon har bland annat skrivit barnboken 'Hej Ruby' och grundat 'Rail Girls', en rörelse med fäste i över 250 städer, som verkar för att lära unga kvinnor om programmering. 

Den 29 oktober besöker hon LTH tillsammans med Kungaliga Ingenjörsakademin (IVA:s) projekt 'Vera på turné' för att inspirera till större mångfald i ingenjörsyrke. Eventet riktar sig mot studenter, lärare samt föräldrar och är ett tillfälle ifrågasätta stereotyper och tillsammans blicka framåt. 

Under eftermiddagen fördjupas programmet med fortbildningskurser kopplade till LTH:s forskning med titlar som ‘Hur gör insekter för att övervintra’, ‘ESS/MAX IV’ och ‘Programmera med Micro:bit’.

Anmälan görs senast den 22 oktober 2019. 

Vill du delta i hela Fortbildningsdagen? Se fullständigt program här.