Skip to main content

Kerstin Lindell och Johan Wester hedersdoktorer vid LTH

Johan Wester, komiker och programledare, men också drivkraft i bolaget Skånemotor, samt Kerstin Lindell, VD och koncernchef för golvbranschföretaget Bona, har utsetts till hedersdoktorer vid Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Jonas Andersson – Published 16 December 2020

Kerstin Lindell och Johan Wester. Foto: Bona AB samt Freddy Billqvist

Kerstin Lindell har arbetat på Bona AB sedan 2006 och arbetar som VD och koncernchef, men övergår snart till att bli styrelseordförande. Bona är ett globalt företag inom golvbranschen och ett av Sveriges få återstående polymerproducerande företag.

I motiveringen från LTH:s styrelse står bland annat att Kerstin Lindell ”som en ledande och inflytelserik näringslivsaktör i södra Sverige, VD för ett teknik- och vetenskapsbaserat företag, har Kerstin visat sig främja brobyggnad med den akademiska världen, särskilt LTH, och förväntas fortsätta ge stöd till forskningen vid LTH. Genom Kerstins mentorskap har Bona varit en mycket engagerad och värdefull partner i ett antal projekt genom åren som BioVinn (Vinnova, 2008-2019), STEPS (Mistra, 2016-2024) med flera med fokus på utveckling av ny teknik som kan möjliggöra omvandling av förnybara resurser till industriprodukter”.

Kerstin Lindell är sedan 2020 även ordförande för Sydsvenska Handelskammaren.

Johan Wester har en lång karriär som komiker, skådespelare, programledare och konferencier bakom sig. Han är också mycket engagerad i frågor som rör framtiden och vetenskapens roll. Han driver bolaget Skånemotor, som fungerar som relationsgenerator, idéverkstad och projektmotor i syfte att skapa både affärsmöjligheter och samhällsnytta.

I motiveringen står bland annat att vad som är mindre känt om Johan Wester ”är den verksamhet som han bedriver via sitt bolag Skånemotor som visionär, inspiratör och kontaktskapare för att främja forskningen på LTH och gynna treenigheten kreativitet-kultur-vetenskap. Han har i en mängd samarbeten med LTH och Lunds universitet varit en pådrivande kraft genom inspirerande kunskapstörst, varm och kvalificerad humor och passionerat samhällsengagemang. Detta inkluderar bland annat etableringen i Science Village, den stora Nordic AI Powwow-konferensen och ett flertal mindre konferenser och events.”