Hoppa till huvudinnehåll

Fullspäckat med klurigheter när hundratals 14-åringar finaltävlar i teknik

Varje år bänkar sig 25 000 åttondeklassare runtom i Sverige för att delta i tävlingen ”Teknikåttan”. Efter antal uppföljande regionfinaler återstår nu 14 klasser. Den 23 maj sammanstrålar de i Lund för att göra upp om vinnarpokalen.

– Publicerad den 20 maj 2019

Från förra årets upplaga av Teknikåttan. Bild: Sara Hängsel.

På torsdag intas LTH:s campus av runt 400 tävlingssugna 14-åringar. Under dagen kommer de att pröva sina kunskaper i teknik och naturvetenskap och sin förmåga att leverera kreativa och kluriga lösningar på diverse tekniska utmaningar.

Dagen inleds med att varje klass redovisar en hemuppgift. I år har den gått ut på att konstruera en mekanisk maskin som vid en given tidpunkt skall välta en oöppnad 33 cl aluminiumburk med mineralvatten. 

Därefter får några representanter från varje klass svara på frågor och lösa problem på plats – de senare kan vara allt från provsmakning till labb-uppgifter. Resten av klassen sitter i publiken och hejar på. 

Under eftermiddagen tävlar återstående fyra klasser vidare. Runt kl. 15 förväntas spänningen vara på topp – då koras årets vinnare.

Lagen som tävlar kommer i år från Gävle, Trollhättan, Karlstad, Täby, Linköping, Kalmar, Lund, Barsebäck, Trosa, Härnösand, Uppsala, Örebro, Karlskrona och Göteborg.

Mer om tävlingen och årets final:
Finalen kommer att livesändas från kl. 13: youtu.be/rpW810-YYqE  

Information om årets klassuppgift: www.teknikattan.se/wp-content/uploads/2019/04/T8_Klassuppgift_rikst%C3%A4vlingen_2019.pdf eller 

www.teknikattan.se/klassuppgift-2019Allmänt om tävlingen: www.teknikattan.se